Machinaal bestraten

Machinaal bestraten

Het machinaal bestraten is niet meer weg te denken uit het hedendaagse straten maken. Steeds meer straatwerk wordt op deze manier gelegd. Graag vertellen wij en laten wij zien hoe machinaal straten werkt en wat hier allemaal bij komt kijken.

Wij laten de voordelen zien en geven een impressie van hoe ook uw project machinaal bestraat kan worden.

Machinaal straten verplicht

Sinds 2010 zijn de normen voor handmatig straten veranderd. Machinaal straten straten wordt sinds die datum in principe verplicht voor alle straatwerkzaamheden. Handmatig straten werd hierna in een paar uitzonderlijke gevallen nog toegestaan zoals bij kleine gebieden, in besloten ruimten of op plaatsen waar geen kraan kan komen.

Sinds maart 2010 controleert de arbeidsinspectie actief of deze aangescherpte regels omtrent machinaal straten worden nageleefd. De inspecties zijn vooral gericht op bestratingsbedrijven maar ook op hun opdrachtgevers.

Hoe werkt machinaal straten?

Bij machinaal bestraten wordt er eerst een redelijk gebied met de hand of machinaal gevlakt. In stratenmakers-taal heet dit: baan maken. Hierna worden de zogenaamde bisschopsmutsen gelegd zodat hierna de kraan of Knikmops machinaal kan gaan straten.

Zodra er een redelijke baan ligt wordt begonnen met het machinaal straten. De straatstenen die van te voren op pallets zijn aangeleverd, of op pallets worden gelegd, worden aan de zijkant van het straatwerk geplaatst. De kraan pakt per keer +/- 1 m² op en legt deze in een vast patroon neer. Een stratenmaker controleert vervolgens de gelegde bestrating en past deze mits nodig aan.

Benieuwd hoe het machinaal straten werkt? Bekijk dan onze YouTube filmpjes van machinaal bestraten.

Afronding machinaal straten

Nadat de gehele straat op deze manier is bestraat worden de laatste gaten handmatig bestraat. Hierna wordt brekerzand in het straatwerk geveegd om het straatwerk op zijn plaats te houden.

Machinaal straatwerk voor uw project?

Machinaal straatwerk kan ook worden ingezet voor uw project. Benieuwd naar de mogelijkheden hiervoor? Vraag ons dan geheel vrijblijvend om meer informatie of een offerte op maat.

Daarom kiest u voor ons:

Scherpe prijs

Ruim 25 jaar ervaring

Flexibele en snelle inzet

VCA, ISO & BRL gecertificeerd

Kwaliteit en klant voorop

Grote en kleine projecten

Vraag direct een offerte aan

Veelgestelde vragen

Vragen over machinaal straten? Wij beantwoorden ze graag.

Met ingang van 1 januari 2010 zijn de normen voor handmatig straten veranderd. Machinaal straten straten wordt sinds die datum in principe verplicht voor alle straatwerkzaamheden. Handmatig straten werd hierna in een paar uitzonderlijke gevallen nog toegestaan zoals bij kleine gebieden, in besloten ruimten of op plaatsen waar geen kraan kan komen.

Bij machinaal bestraten wordt er eerst een redelijk gebied met de hand of machinaal gevlakt. In stratenmakers-taal heet dit: baan maken. Hierna worden de zogenaamde bisschopsmutsen gelegd zodat hierna de kraan of Knikmops machinaal kan gaan straten.

Zodra er een redelijke baan ligt wordt begonnen met het machinaal straten. De straatstenen die van te voren op pallets zijn aangeleverd (per m²) worden aan de kant van het straatwerk geplaatst. De kraan pakt per keer één m² op en legt deze in een vast patroon neer.

Machinaal bestraten brengt een aantal grote voordelen met zich mee. Allereerst is het sneller. Het leggen kost minder manuren, waardoor projecten efficiënter gerealiseerd kunnen worden. Daarnaast is het minder belastend voor de stratenmakers en kunnen kosten lager uitvallen.

Het machinaal bestraten heeft ook enkele nadelen. Denk aan de investering in het machinepark. Daarnaast hebben de stratenmakers misschien extra opleiding nodig. Iets anders om rekening mee te houden: machinaal straten wordt pas interessant vanaf een x aantal vierkante meters.

Projecten

Woonwijk bestraten Rotterdam Overschie

Bestrating dakterras

Den Haag

Bestrating en aanleg daktuinen

Rotterdam

Projecten

Herbestrating Lijsterbes Schipluiden

Schipluiden
Bestrating busstation Zuidplein

Bestrating voor Ahoy

Rotterdam

Herbestrating fietspad voor gemeente

Krimpen aan den IJssel
kleine straatwerk renovaties gemeente

Kleine straatwerk renovaties gemeente

Krimpen aan den IJssel
Aanleg rotonde

Bestrating aanleg rotonde

Overschie
Bestrating in Madurodam (3)

Bestraten in Madurodam

Den Haag
Bestraten met de Tigerstone (2)

Bestraten met de Tigerstone

's Gravenzande
Sierbestrating Rotterdam

Sierbestrating Rotterdam

Rotterdam
Herbestrating Rozenburg afbeelding

Herbestrating diverse straten

Rozenburg
Sierbestrating aanleggen in Oegstgeest

Sierbestrating aanleggen

Oegstgeest
Stoep en parkeervakken opnieuw bestraten Krimpen

Parkeervakken opnieuw bestraten

Krimpen aan den IJssel
Damwanden plaatsen in Pijnacker

Damwanden zetten

Pijnacker
Straatwerk werkzaamheden Goudswaard

Project Goudswaard

Goudswaard
Riolering vervangen en herbestrating hofje

Riolering vervangen en herbestrating hofje

Krimpen aan den IJssel

Machinaal straatwerk

Het machinaal bestraten is niet meer weg te denken uit het hedendaagse straten maken. Steeds meer straatwerk wordt op deze manier gelegd. Graag vertellen en laten wij zien hoe machinaal straten werkt en wat hier allemaal bij komt kijken.